Utredning och rehabilitering av lukt- och smakstörningar

LUKT OCH SMAK

Varje år upplever flera tusen människor i Sverige problem med sitt lukt- eller smaksinne. Dessa besvär, oavsett orsaken, kan påverka livskvaliteten på många sätt. På SDS-Neurocare Vasakliniken erbjuder vi utredning och försök till rehabilitering av lukt- och smakstörningar.

Lukt- och smakstörningar omfattar en rad tillstånd som kan vara medfödda. De kan också uppstå av många olika faktorer såsom infektioner, rökning, skador på huvud och näsa, strålbehandling, munsår, vissa mediciner eller medicinska tillstånd såsom diabetes, autoimmuna eller neurologiska sjukdomar.

Speciellt efter utbrottet av Covid-19 har lukt- och smaksinnesstörningar uppmärksammats. Upp till hälften av de som blir sjuka i Covid-19 upplever total eller partiell förlust av lukt- och/eller smaksinne. De flesta tillfrisknar helt från dessa besvär, men för vissa kan problem med lukt och smak vara bestående. Under tillfrisknandet kan dofter också upplevas på ett annorlunda sätt, där välkända dofter kan uppfattas som annorlunda eller obehagliga. Det är inte ovanligt att detta leder till minskad aptit och svårigheter med att njuta av maten.

Hur fungerar lukt och smak?

Lukt och smak börjar med molekyler som frigörs av omgivningen och aktiverar sensoriska celler i munnen eller näsan. Dessa signaler överförs till hjärnan, där smak- och luktintryck uppfattas.

Varje person känner vanligtvis igen fem grundsmaker: sött, surt, salt, bittert och umami. När man äter kombineras olika intryck som skapar ” smaken” av maten. Luktsinnet spelar en nyckelroll i detta och förlust av luktsinnet påverkar starkt smakupplevelsen. I vissa fall kan det vara svårt att avgöra själv om det är lukten eller smaken som är påverkad.

Hur allvarliga är lukt- och smaksjukdomar?

Att inte känna lukt och smak optimalt kan påverka inte bara njutning när man äter och luktar på saker utan kan bli en säkerhetsrisk, till exempel om man inte känner brandrök, giftiga ångor eller livsmedel som blivit dåliga. Förlusten kan även leda till depressiva sinnesstämningar och i vissa fall signalera andra sjukdomar såsom undernäring, hypotyreos, njursvikt, tumörer, Parkinsons sjukdom eller Alzheimers sjukdom.

Konsekvenser av lukt- och smakstörningar:

  1. Nedsatt livskvalité:
    • Förlust av njutning och välbefinnande.
  2. Säkerhetsrisker:
    • Ökad risk på grund av förlusten av luktsinnet.
  3. Nutritionsproblem:
    • Svårigheter med aptit och viktminskning.
  4. Psykologiska påverkningar:
    • Frustration, nedstämdhet och social isolering.
  5. Svårigheter vid matintag:
    • Utmaningar med att upprätthålla en hälsosam kost.

Olika termer för lukt- och smakstörningar:

Dessa termer beskriver olika sätt på vilka luktförmågan och smaksinnet kan påverkas, antingen genom minskning, förändring eller förlust av känsligheten för specifika dofter och smaker. De är användbara för att identifiera och klassificera olika former av lukt- och smakstörningar och är avgörande för korrekt diagnos och ett effektivt försök till rehabilitering.

Lukt

  1. Hyposmi: Nedsatt luktsinne.
  2. Anosmi: Total förlust av luktsinnet.
  3. Hyperosmi: Överkänslighet mot lukt.
  4. Parosmi: Förändrad uppfattning av lukt.
  5. Fantosmi: Uppfattning av lukter som inte finns, hallucinatoriska luktintryck.

Smak

  1. Ageusia: Total förlust av smaksinnet.
  2. Hypogeusi: Nedsatt smaksinne.
  3. Parageusia: Förändrad uppfattning av smak.

Utredning av lukt- och smaksinnesstörningar

Vid en medicinsk utredning träffar du som patient en specialistläkare, därefter en Biomedicinsk Analytiker som genomför omfattande testning. Luktsinnet testas genom olika metoder för att bedöma förmågan att identifiera och särskilja dofter med olika intensitet. Smaksinnet testas genom att smakremsor appliceras på tungan. Resultatet av dessa tester hjälper läkaren att bedöma lukt- och smakförmågan och identifiera möjliga problem eller förluster i dessa sinnen.

Efter en grundlig diagnostisk utvärdering bör ett besök med specialistläkare inom öron-näs-hals genomföras för att identifiera eventuella faktorer som skulle kunna bidra till de sensoriska störningarna och utforska potentiella behandlingsalternativ.

Vid behov kan ytterligare hälsoundersökningar, till exempel läkarbedömning och blodprov erbjudas.

Rehabilitering

När diagnosen är fastställd föreslår vi ett skräddarsytt program för ett rehabiliteringsförsök.

I första hand erbjuder vi behandling av en eventuell bakomliggande orsak, såsom inflammatorisk sjukdom i näsa och bihålor som kan behandlas med antiinflammatoriska läkemedel. I vissa fall kan ett kirurgiskt ingrepp behövas, exempelvis vid strukturella problem i näsan. Avbrytande av medicinering eller byte av läkemedel kan också hjälpa.

Själva rehabiliteringen innefattar specifik lukt- och smakträning enligt ett särskilt program under en viss period.

Rådgivning och livsstilsvägledning förekommer också och ibland kan enkla livsstilsjusteringar göra en stor skillnad för att förbättra tillståndet. Detta kan även inkludera hantering av emotionella och psykologiska aspekter. Kostvägledning ges också, från smakförstärkande strategier till tekniker för att modifiera matens textur. Allt detta syftar till att förbättra den sensoriska funktionen.

Luktträning kan vara ett alternativ för rehabilitering. Genom att exponera näsan för olika lukter kan nya lukt- och smakceller bildas, vilket kan liknas vid sjukgymnastik för näsan. De flesta blir hjälpta av detta, men det gäller inte alla patienter. Till exempel, om orsaken är en traumatisk hjärnskada, finns det risk att störningen inte förbättras.

Även om förmågan att lukta och smaka kanske inte kan återställas helt, är det viktigt att tala med en specialist för att bedöma sjukdomens svårighetsgrad och betydelse samt få praktiska tips för livsstil och prova rehabilitering.

Pris och bokning

Våra utredningar är privatfinansierade vilket innebär att du själv betalar för dem eller, om du har en privat sjukförsäkring, ditt försäkringsbolag. Under en utredning bedömer vi orsaken till lukt- eller smaksinnesstörningen och ger en bedömning samt rekommendation för rehabilitering. Om rehabiliteringen inkluderar luktträning kan vi hjälpa till med det. Vi anpassar processen efter dina individuella behov.

Vi kan erbjuda utredning på olika nivåer, antingen genom testning eller testning inklusive en medicinsk bedömning.

Testning av lukt/smaksinne hos Biomedicinsk Analytiker – utan medicinsk bedömning

2.000 kr

Här ingår:

  • Testning med lukt- och smakprover.
  • Resultat.

Detta kan vara bra för att säkerställa ifall man faktiskt har en nedsatt funktion för lukt och smak.

Medicinsk utredning, testning med läkarbesök

5.000 kr

Här ingår:

Om luktträning bedöms som en del av fortsatt rehabilitering, kan du boka det i nästa steg.

Luktträning

2.800 kr

Luktträning kan utföras självständigt hemma efter vägledning från oss med uppföljande kontroll.

Här ingår:

  • Introduktion med en första session för träning.
  • Instruktioner för hemmaträning.
  • Kit för träning.
  • Telefonkontroll.

Önskas sedan kontroll hos läkare, kan detta bokas mot läkararvode om 2.600 kr.

Observera att kostnad för eventuella prover tillkommer.

Observera att kostnad för eventuella prover tillkommer.

Boka en första bedömning genom att kontakta oss på 031-10 77 80 eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort.

[contact-form-7 id=”11961″]
Scroll to Top