Lukt och smak
Utredning och rehabilitering av lukt- och smakstörningar
Lukt och smak
Varje år upplever flera tusen människor i Sverige problem med sitt lukt- eller smaksinne. Dessa besvär, oavsett orsaken, kan påverka livskvaliteten på många sätt. På SDS-Neurocare Vasakliniken erbjuder vi utredning och, när indikerat, försök till rehabilitering av lukt- och smakstörningar.
Lukt- och smakstörningar omfattar en rad tillstånd som kan vara medfödda eller förvärvade. De kan också uppstå av många olika faktorer såsom infektioner, rökning, skador på huvud och näsa, strålbehandling, munsår, vissa mediciner eller medicinska tillstånd såsom diabetes, autoimmuna eller neurologiska sjukdomar.
Lukt- och smaksinnesstörningar efter Covid-19
Speciellt efter utbrottet av Covid-19 har lukt- och smaksinnesstörningar uppmärksammats. Upp till hälften av de som blir sjuka i Covid-19 upplever total eller partiell förlust av lukt- och/eller smaksinne. De flesta tillfrisknar helt från dessa besvär, men för vissa kan problem med lukt och smak vara bestående. Under tillfrisknandet kan dofter också upplevas på ett annorlunda sätt, där välkända dofter kan uppfattas som annorlunda eller obehagliga. Det är inte ovanligt att detta leder till minskad aptit och svårigheter med att njuta av maten.
01
Utredning
Vid en medicinsk utredning träffar du först en specialistläkare och därefter en biomedicinsk analytiker som genomför omfattande lukt- och smaktester. Utredningen kan även inkludera ett besök hos en öron-näsa-hals-läkare. Testresultaten hjälper oss att analysera din lukt- och smakförmåga samt identifiera eventuella nedsättningar eller förluster.
Utredningen inleds med ett besök hos en specialistläkare som gör en första bedömning av dina symtom och eventuella bakomliggande orsaker.
Efter läkarbedömningen genomför en biomedicinsk analytiker omfattande tester för att undersöka lukt- och smaksinnets funktion. Luktsinnet testas med olika metoder för att bedöma förmågan att identifiera och särskilja dofter med olika intensitet. Smaksinnet testas genom att smakremsor appliceras på tungan för att analysera förmågan att känna olika smaker.
Dessa termer beskriver olika sätt på vilka luktförmågan och smaksinnet kan påverkas, antingen genom minskning, förändring eller förlust av känsligheten för specifika dofter och smaker. De är användbara för att identifiera och klassificera olika former av lukt- och smakstörningar och är avgörande för korrekt diagnos och ett effektivt försök för hantering.
Lukt
1) Hyposmi: Nedsatt luktsinne.
2) Anosmi: Total förlust av luktsinnet.
3) Hyperosmi: Överkänslighet mot lukt.
4) Parosmi: Förändrad uppfattning av lukt.
5) Fantosmi: Uppfattning av lukter som inte finns, hallucinatoriska luktintryck.
Smak
1) Ageusia: Total förlust av smaksinnet.
2) Hypogeusi: Nedsatt smaksinne.
3) Parageusia: Förändrad uppfattning av smak.
Vi går igenom resultaten från testerna och gör en samlad bedömning av lukt- och smakförmågan. Om det finns tecken på nedsättning identifieras möjliga orsaker och eventuella förluster i dessa sinnen analyseras närmare.
Vid behov kan ytterligare hälsoundersökningar, såsom blodprov och ytterligare läkarbedömning, genomföras för att få en mer komplett bild av situationen och identifiera möjliga behandlingsalternativ.
02
Rehabilitering
När vi har fastställt en diagnos tar vi fram ett skräddarsytt rehabiliteringsprogram. Behandlingen kan omfatta åtgärder för en bakomliggande sjukdom, lukt- och smakträning samt rådgivning om livsstil. I vissa fall medicin eller annan åtgärd kan vara aktuellt. Även om lukt- och smaksinnet inte alltid kan återställas helt, är det viktigt att träffa en specialist för att bedöma svårighetsgraden och få praktiska råd om möjliga rehabiliteringsinsatser.
I första hand erbjuder vi behandling av en eventuell bakomliggande orsak, såsom inflammatorisk sjukdom i näsa och bihålor som kan behandlas med antiinflammatoriska läkemedel. I vissa fall kan ett kirurgiskt ingrepp behövas, exempelvis vid strukturella problem i näsan. Avbrytande av medicinering eller byte av läkemedel kan också hjälpa.
Själva rehabiliteringen innefattar specifik lukt- och smakträning enligt ett särskilt program under en viss period. Genom att exponera näsan för olika lukter kan nya lukt- och smakceller bildas, vilket kan liknas vid sjukgymnastik för näsan. De flesta blir hjälpta av detta, men det gäller inte alla patienter. Till exempel, om orsaken är en traumatisk hjärnskada, finns det risk att störningen inte förbättras.
Rådgivning och livsstilsvägledning förekommer också och ibland kan enkla livsstilsjusteringar göra en stor skillnad för att förbättra tillståndet. Detta kan även inkludera hantering av emotionella och psykologiska aspekter. Kostvägledning ges också, från smakförstärkande strategier till tekniker för att modifiera matens textur. Allt detta syftar till att förbättra den sensoriska funktionen.
Så här kommer du igång
Våra utredningar är privatfinansierade vilket innebär att du själv betalar för dem eller, om du har en privat sjukförsäkring, ditt försäkringsbolag. Under en utredning bedömer vi orsaken till lukt- eller smaksinnesstörningen och ger en bedömning samt rekommendation för rehabilitering. Om rehabiliteringen inkluderar luktträning kan vi hjälpa till med det. Vi anpassar processen efter dina individuella behov.
Vi kan erbjuda utredning på olika nivåer, antingen genom testning eller testning inklusive en medicinsk bedömning.
Att boka tid hos oss är enkelt:
📞 Ring oss på 031-10 77 80
Lukt- och smaktest utan medicinsk bedömning
2 000 kr
Här ingår:
Komplett medicinsk utredning med lukt- och smaktest samt läkarbesök
5 000 kr
Här ingår:
Om luktträning bedöms som en del av fortsatt rehabilitering, kan du boka det i nästa steg.
Luktträning
2 800 kr
Luktträning kan utföras självständigt hemma efter vägledning från oss med uppföljande kontroll.
Här ingår:
Önskas sedan kontroll hos läkare, kan detta bokas mot läkararvode om 2 600 kr.
Eventuell kostnad för övriga prover tillkommer
Vanliga frågor och svar
Hur fungerar lukt och smak?
Lukt och smak börjar med molekyler som frigörs av omgivningen och aktiverar sensoriska celler i munnen eller näsan. Dessa signaler överförs till hjärnan, där smak- och luktintryck uppfattas.
Varje person känner vanligtvis igen fem grundsmaker: sött, surt, salt, bittert och umami. När man äter kombineras olika intryck som skapar ” smaken” av maten. Luktsinnet spelar en nyckelroll i detta, och förlust av luktsinne påverkar starkt smakupplevelsen. I vissa fall kan det vara svårt att själv avgöra om det är lukten eller smaken som är påverkad.
Vad orsakar lukt- och smaksinnesstörningar?
Lukt- och smaksinnesstörningar kan ha många olika orsaker, inklusive infektioner, rökning, huvud- eller nässkador, strålbehandling, vissa mediciner och medicinska tillstånd som diabetes, autoimmuna sjukdomar eller neurologiska sjukdomar. Efter Covid-19 har många också upplevt tillfällig eller långvarig nedsättning av lukt- och smaksinnet.
Hur allvarliga är lukt- och smaksjukdomar?
Att inte känna lukt och smak optimalt kan påverka inte bara njutning när man äter och luktar på saker utan kan bli en säkerhetsrisk, tex om man inte känner brandrök, giftiga ångor eller livsmedel som blivit dålig. Förlusten kan även leda till depressiva sinnesstämningar och i vissa fall signalera andra sjukdomar som undernäring, hypothyreos, njursvikt, tumörer, Parkinsons sjukdom eller Alzheimers sjukdom.
Hur går en utredning av lukt- och smaksinnet till?
Utredningen inleds med ett besök hos en specialistläkare, följt av testning hos en biomedicinsk analytiker. Vi testar luktförmågan genom att undersöka hur väl du kan identifiera och särskilja olika dofter. Smaksinnet testas genom att smakremsor appliceras på tungan. Baserat på resultaten bedömer vi omfattningen av nedsättningen och möjliga orsaker.
Boka tid
Du är varmt välkommen att ringa oss på 031-10 77 80 för mer information och för att boka en första bedömning.