ADHD
Utredning och behandling av ADHD för vuxna
ADHD – Få rätt hjälp och stöd
Om du misstänker ADHD eller annan neuropsykiatrisk funktionsvariation finns vi här på SDS-Neurocare Vasakliniken. Vi erbjuder skräddarsydda utredningar med målet att fastställa diagnos och vägleda dig mot rätt hjälp och stöd.
Vi har ett dedikerat team av erfarna specialister inom allmänpsykiatri redo att ge dig en individanpassad och heltäckande utredning och behandling i en trygg och professionell miljö.
ADHD Symtom
Symtomen för ADHD varierar mellan olika personer. Dessa symtom kan påverka vardagen och olika livsaspekter, såsom arbete, skola, relationer och självkänsla.
ADHD Kriterier
För att ställa en ADHD-diagnos behöver vissa kriterier vara uppfyllda.
Det är viktigt att poängtera att ADHD inte har något att göra med intelligens. De utmaningar en kan uppleva är också beroende av de förväntningar en ställs inför, vilket innebär att förändrade förväntningar i samhället eller genom livet kan påverka svårighetsgraden.
Så här går en ADHD-utredning till
En ADHD-utredning skräddarsys för att ta hänsyn till individuella behov och genomförs sedan i flera steg för att skapa en heltäckande bild.

01
Första bedömning
En första bedömning utgör grunden för en noggrann och individuell ADHD-utredning, för att avgöra om en utredning är lämplig. Syftet är att skapa en omfattande bild av din hälsa, din vardag och dina eventuella svårigheter. Genom att träffa en psykiater och genomföra en läkarundersökning får vi insikt om din allmänna hälsa och andra faktorer som kan påverka ditt välbefinnande.
Du får möjlighet att i lugn och ro samtala med vår psykiater om dina erfarenheter, svårigheter och funderingar. Vi lyssnar in din berättelse och ställer frågor för att få en fördjupad förståelse av din situation.
En noggrann genomgång av din allmänna hälsa genomförs, inklusive blodprov för att utesluta andra medicinska orsaker till dina symtom. Här kan vi även inkludera ett drogtest för att säkerställa att utredningens resultat speglar din faktiska situation.
Efter den inledande bedömningen sammanställer vi resultaten och avgör tillsammans om det finns grund för att gå vidare med en ADHD-utredning.

02
Utredning
ADHD-utredningen är en djupgående process utformad för att ge en nyanserad förståelse av dina styrkor och utmaningar. Genom strukturerade samtal och specifika tester strävar vi efter att kartlägga ditt kognitiva och beteendemässiga mönster. Utredningen anpassas efter dina unika behov för att ge ett så tydligt resultat som möjligt.
I detta samtal utforskar vi din livshistoria, din dagliga funktion och de områden där du upplever svårigheter. Psykologen ställer frågor som hjälper till att belysa mönster och beteenden som är relevanta för utredningen.
Du genomgår olika tester som kartlägger dina styrkor och svagheter, särskilt inom områdena minne, koncentration och problemlösning. Dessa tester ger en objektiv bedömning av dina kognitiva förmågor och beteendemönster.
Vi genomför en djupgående intervju som är specifikt inriktad på att identifiera ADHD-relaterade svårigheter. Detta ger oss möjlighet att jämföra dina upplevelser med de diagnostiska kriterierna.
För att få en bredare bild av din utveckling och tidiga symtom inkluderar vi en intervju med en anhörig, ofta en förälder. Denna intervju ger värdefull information om din barndom, skolgång och sociala relationer.


03
Efter utredningen
Efter att utredningen är avslutad sammanställer vi resultaten och analyserar all insamlad information. Målet är att ge dig en tydlig och begriplig bild av dina svårigheter samt erbjuda rekommendationer för stöd och behandling.
Våra specialister går igenom all insamlad information för att bedöma om kriterierna för en ADHD-diagnos eller annan diagnos är uppfyllda. Detta är en viktig del av processen för att säkerställa korrekt behandling och stöd.
Under ett avslutande möte går vi igenom resultaten och diskuterar nästa steg. Oavsett om en ADHD-diagnos fastställs eller inte, erbjuder vi rekommendationer som kan underlätta din vardag. Dessa kan inkludera strategier för att hantera symtom, information om olika typer av stöd och behandling, samt råd om hur du bäst kan optimera din livskvalitet.
Så här kommer du igång
Våra ADHD-utredningar är privatfinansierade, vilket innebär att du själv betalar för utredningen, alternativt ditt försäkringsbolag. Under en neuropsykiatrisk utredning bedömer psykologer och läkare om du uppfyller kriterierna för en neuropsykiatrisk diagnos och i så fall vilken eller vilka. Processen anpassas efter dina individuella behov.
Att boka en första bedömning hos oss är enkelt:
📞 Ring oss på 031-10 77 80
Första bedömning
2 600 kr
Här ingår:
Om det bedöms att en neuropsykiatrisk utredning är befogad kan du boka nästa steg.
Observera att kostnad för provtagning tillkommer och betalas direkt på vår systerklinik VasaNova som utför blodproverna.
Provtagning: ca 3 800 kr plus eventuellt 1 000 kr om positiv u-screen måste skickas för vidare analys.
Utredning
32 400 kr
Här ingår:
Efter din utredning erbjuder vi både psykologisk behandling (enskilt och i grupp) och medicinsk behandling.





Vanliga frågor och svar
Vad är ADHD och hur kan påverka vardagen?
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) är en neuropsykiatrisk funktionsvariation som påverkar koncentrationsförmåga, impulskontroll och aktivitetsnivå. Det kan innebära svårigheter att planera, organisera, fokusera och reglera känslor. För vissa kan det leda till utmaningar i skola, arbete och relationer, medan andra hittar strategier som gör att de hanterar sin vardag bra.
Hur vet jag om jag har ADHD?
Om du ofta upplever koncentrationssvårigheter, impulsivitet eller problem med att hålla struktur i vardagen, kan en utredning vara en väg att få svar. Det är särskilt relevant om dessa svårigheter har funnits sedan barndomen och påverkar ditt dagliga liv i stor utsträckning. En inledande bedömning hos en psykiater kan hjälpa till att avgöra om en utredning är lämplig.
Vad ingår i en ADHD-utredning?
Utredningen är en grundlig process som inkluderar samtal med psykiater och psykolog, psykologiska tester, en riktad symtomintervju samt en intervju med en anhörig. Syftet är att skapa en helhetsbild av din situation och bedöma om kriterierna för en ADHD-diagnos är uppfyllda.
Vad händer efter en ADHD-utredning?
När utredningen är klar går våra specialister igenom resultaten. Om kriterierna för en ADHD-diagnos uppfylls får du en diagnos, men även om ADHD inte konstateras kan du få vägledning om andra möjliga orsaker till dina svårigheter. Oavsett diagnos ges rekommendationer om lämpliga strategier och eventuellt stöd.
Kan jag få en ADHD-diagnos som vuxen även om jag aldrig fått hjälp tidigare?
Ja, många vuxna får sin ADHD-diagnos först senare i livet. ADHD har funnits med sedan barndomen, men symtomen kan ha blivit mer tydliga i vuxen ålder när kraven på självständighet och planering ökar. Att få en diagnos kan hjälpa dig att förstå dig själv bättre och ge möjlighet till stöd och strategier anpassade efter dina behov.
Vi som arbetar med ADHD
Vi är specialiserade psykiatrer och psykologer med lång erfarenhet av att utreda och förstå ADHD hos vuxna. Med en helhetssyn och evidensbaserade metoder hjälper vi dig att få klarhet i din situation och hitta rätt strategier.

Marita Hällgren
Psykolog

Cecilia Mircica
Psykiater
Boka tid för en första bedömning
Du är varmt välkommen att ringa oss på 031-10 77 80 för mer information och för att boka en första bedömning.